Αναλυτική Παρουσίαση του Δήμου Θέρμου

Θέρμο, ο τόπος με τη σπουδαία ιστορία και τη σπάνια φυσική ομορφιά

Σε υψόμετρο 360 μέτρων επί του Παναιτωλικού όρους, πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα και βορειοανατολικά αυτής, απλώνεται ένα μικρό οροπέδιο που ο ιστορικός Πολύβιος το αποκαλεί «των Θερμίων πεδίον». Στον βόρειο κόρφο του μαγευτικού αυτού οροπεδίου είναι χτισμένο το νέο Θέρμο και λίγο ανατολικότερα από αυτό το αρχαίο Θέρμο.

Αρχαίο Θέρμο

Το αρχαίο Θέρμο, που κατά τον ιστορικό Πολύβιο ήταν η «Ακρόπολις συμπάσης Αιτωλίας», ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, το «Κοινό των Αιτωλών», όπως αλλιώς αποκαλείται αυτό το αρχαίο κράτος. Η Αιτωλική Συμπολιτεία αποτέλεσε το πρώτο κράτος στον κόσμο που βασιζόταν και λειτουργούσε πάνω σε απόλυτα δημοκρατικές αρχές και είχε ομοσπονδιακή διάρθρωση, θεμελιωμένη στην αναγνώριση της ισοτιμίας και της ολοκληρωτικής αυτονομίας των μελών – κοινοτήτων και πόλεών της. Εδώ ίσχυε το πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας, αφού οι Αιτωλοί πολίτες ψήφιζαν όπως γίνεται και σήμερα κατά κεφαλή. Το ομοσπονδιακό πολίτευμα των Αιτωλών αποτέλεσε το πρότυπο σύγχρονων ομοσπονδιακών κρατών, όπως η Ελβετία και η Γερμανία.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου υπάρχουν σημαντικά ευρήματα. Επιγραφές του 4ου π.Χ. αιώνα, οι στοές της αγοράς των Αιτωλών, το βουλευτήριο καθώς και τα βάθρα των αγαλμάτων ή αναθημάτων που έστεκαν μπροστά στις στοές και τα οποία, τον καιρό της ακμής της Συμπολιτείας, ανέρχονταν σε 2.000 (δύο χιλιάδες), ο ναός του Θερμίου Απόλλωνα, από τους αρχαιότερους στην Ελλάδα (του 7ου αι. π.Χ.) και όλα όσα συνθέτουν τον αρχαϊκό πολιτισμό του Θέρμου (1500 – 1400 π.Χ.), όπως αυτά καταδεικνύονται από τα σπάνιας ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας κτίσματα του προϊστορικού οικισμού που βρέθηκαν δίπλα στους δύο αρχαϊκούς ναούς του Λυσείου Απόλλωνα και της Αρτέμιδας, καθώς και κάτω από το ναό του Θερμίου Απόλλωνα, συνθέτουν τα στοιχεία εκείνα που νοηματοδοτούν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου χώρου.

Στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου εκτίθενται πλήθος ευρημάτων από τη μυκηναϊκή, κλασική και ελληνιστική εποχή. Σημαντική σημασία, μάλιστα, όχι μόνο για το Θέρμο αλλά για την ευρύτερη περιοχή, έχει η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έργο που έχει υλοποιηθεί πρόσφατα και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.