Η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας αναλαμβάνει δράση

Η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας φορέας που σχετίζεται άμεσα με κάθε προσπάθεια που αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού.

Βασικοί στόχοι της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας είναι η διατήρηση, η μελέτη και η ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της, αλλά και η προώθηση του Νομού ως τουριστικού προορισμού μέσω της συνεργασίας με τις τοπικές και άλλες αρχές που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Ο κλάδος των επιχειρήσεων διαμονής, εστίασης και αναψυχής συντελεί τα μέγιστα ως προωθητική δύναμη για την τουριστική ανάπτυξη κάθε περιοχής που με την σειρά της αντλεί μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της από τον τουρισμό.

Από αυτή την άποψη ο ρόλος των επιχειρηματιών αυτής της κατηγορίας και για την συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστικός.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σύγχρονες μονάδες στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα έλξης επισκεπτών και αποτυπώνεται ως ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της περιοχής στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.

Απαραίτητη όμως είναι η ύπαρξη ενός πλέγματος ιδεών, έργων και δράσεων κατάλληλα σχεδιασμένου και συνδυασμένου με το στόχο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρξει η περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του είδους των επιχειρήσεων, που θα συμβάλουν τα μέγιστα στη δημιουργία νέων πόρων άντλησης εισοδημάτων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται αφενός η δημιουργία των απαραίτητων τεχνικών υποδομών στους τομείς της προσπελασιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των αστικών υποδομών και των υποδομών τουριστικής αξιοποίησης και αφετέρου η ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων στηριγμένων στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αναγνωρισιμότητα του Νομού, στην αύξηση των επισκεπτών και στη μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος προς αυτόν.

Οι πάμπολλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν – όπως ο οικοτουρισμός, ο πολιτιστικός, ο προσκυνηματικός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός και ο ιαματικός τουρισμός – πρέπει να λειτουργήσουν ως πρόκληση ανάπτυξης και πρέπει να μελετηθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και από την τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε πτυχή που μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να καταδειχθεί ο Νομός μας ως τουριστικός προορισμός εγνωσμένης αξίας.

Αντίστοιχες δυνατότητες διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία σε όλα τα μήκη και πλάτη της. Περιοχές που γειτνιάζουν με το υγρό στοιχείο – λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες – παράκτιες και ορεινές περιοχές συνιστούν ένα παζλ που παρέχει δυνατότητες κάλυψης ποικίλων ενδιαφερόντων των επισκεπτών.

Δεν είναι δυνατό, για παράδειγμα να μιλάμε για επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης στο Νομό, όταν δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όταν καθημερινά καταστρέφεται ο οικιστικός ιστός και δεν υπάρχουν ειδικοί όροι δόμησης που θα είναι συμβατοί με την παράδοση και τις προοπτικές κάθε επιμέρους περιοχής, ώστε να καταστήσουν ελκυστικές τις περιοχές που έχουν δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών, όταν υπάρχουν ορεινές περιοχές οι οποίες διαθέτουν σημαντικότατες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, που επικοινωνούν ακόμη με χωματόδρομους, ή όταν σημαντικά στοιχεία που συνιστούν ό,τι καλύτερο διαθέτει η περιοχή σε φυσικό κάλλος (φαράγγια, καταρράκτες, βουνοκορφές, δάση και άλλα παρόμοια) είναι τελείως απροσπέλαστα και πολλές φορές άγνωστα και σε μας τους ίδιους.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κρατικοί φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τα αντίστοιχα αντικείμενα ο καθένας, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, μέσα από τους συλλογικούς φορείς, λειτουργώντας σε συνάφεια, ώστε να υπάρξουν απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτόν τον τόσο νευραλγικό τομέα της οικονομικής προοπτικής της περιοχής μας.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει και να προσδοκά την τουριστική ανέλιξή του, που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας της.

Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Νομού, στη βάση των επιμέρους δυνατοτήτων καθεμιάς, ώστε να υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων και παραμονής των επισκεπτών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την οποία οφείλουν να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Μια αναγκαιότητα που απαιτεί έντονη δράση, στην οποία οφείλουμε όλοι, φορείς και πολίτες, να είμαστε συμμέτοχοι.

Γνωρίζουμε πως ο δρόμος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι μακρύς και δύσκολος. Αυτό, όμως, δεν μας απογοητεύει. Αντίθετα, χαλυβδώνει τη θέλησή μας και ενισχύει την προσπάθεια μας να πετύχουμε το στόχο.

Γι’ αυτό, οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να καθιερώσουμε την περιοχή μας ως έναν βασικό τουριστικό προορισμό πανελλαδικά.