Ο Δήμος Ναυπακτίας εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, στη Δυτική Ελλάδα. Συνδυάζοντας το απέραντο γαλάζιο της ακτογραμμής του με το πράσινο των βουνοκορφών αποτελεί έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας.
Η σύγχρονη πόλη της Ναυπάκτου/Lepanto, απλώνεται στους πρόποδες του λόφου Ριγάνι. Η ίδρυσή της συνδέεται άρρηκτα με τη στρατηγική της θέση στη δυτική είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Άλλωστε και η ετυμολογία του ονόματός της, Ναυς (πλοίο) και πήγνυμι (κατασκευάζω), αναφέρεται στην πρώτη κάθοδο δωρικών φύλων τον 12ο αιώνα π.Χ. και την προσπάθεια περαίωσής τους στην Πελοπόννησο.
Τα ίχνη της σημαντικής της ιστορίας της αποκαλύπτονται μέσα από μοναδικά αξιοθέατα, που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της.
Το βενετσιάνικο κάστρο του 15ου αιώνα που δεσπόζει αγέρωχο στον λόφο πάνω από τη θάλασσα και περικλείει τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης. Πρόκειται για το μοναδικό στην Ευρώπη κάστρο με πέντε αμυντικές ζώνες, έργο ενετών μηχανικών στη σημερινή του μορφή, με αλλεπάλληλες κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την τουρκοκρατία.
Το λιμάνι της Ναυπάκτου, αποτελεί τμήμα των ενετικών οχυρώσεων και στον ανατολικό λιμενοβραχίονα, υπάρχει το “Φετιχιέ Τζαμί”. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους ιστιοπλόους και χώρος ψυχαγωγίας για ντόπιους και επισκέπτες.
Πύργος Μπότσαρη: Το εντυπωσιακό, φρουριακού χαρακτήρα, κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται βόρεια της πλατείας του Λιμανιού, δίπλα ακριβώς από τη δυτική πύλη της καστρόπολης. Σήμερα ο Πύργος ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στους προσεγμένους χώρους του στεγάζεται μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571): Ισπανικές πανοπλίες, σημαίες και λάβαρα των χωρών που συμμετείχαν αλλά και αντίγραφα έργων γνωστών ζωγράφων που εκτίθενται σε μουσεία της Ευρώπης και έχουν σαν θέμα τη Ναυμαχία, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις της ναυμαχίας και μινιατούρες πλοίων της εποχής.
Το αρχαίο Ασκληπιείο της Ναυπάκτου βρίσκεται στο λόφο Τσουκάρι, κοντά στην πηγή του Κεφαλόβρυσου.
Σε μικρή απόσταση από τη Ναύπακτο μην διστάσετε να περιηγηθείτε και να επισκεφθείτε:
Την εντυπωσιακή καλωδιωτή Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή, επίσημα, Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου και συνδέει οδικά την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και την υπόλοιπη.
Το αρχαίο Μολύκρειο, αποικία των Κορινθίων σύμφωνα με το Θουκυδίδη, κτισμένο στο λόφο Ελληνικό, μεταξύ της Βελβίνας και του Αγ. Γεωργίου, σε απόσταση 15 λεπτά από τη Ναύπακτο.
Την αρχαία Μακύνεια μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις της περιοχής, με ακρόπολη, τείχη και ένα σπουδαίο θέατρο.
Βορειότερα, αφήνοντας πίσω σας τη Ναύπακτο, συναντάμε την πανέμορφη περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η βιοποικιλότητα της περιοχής με τα δάση, τα ποτάμια, την Ευηνολίμνη και τα παραδοσιακά χωριά της (με πιο γνωστά την Άνω Χώρα, τα Κρυονέρια και τον Πλάτανο), αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.